Egy pontot elhozott Jászberényből az Eötvös

2022.03.26.

A felnőtt női röplabda NBI 2021/2022. évi bajnokság 5-8. helyéért történő rájátszásának második fordulójában a DSZC-Eötvös DSE ahhoz a Jászberényhez látogatott, akit az alapszakaszban itthon 3:2-re idegenben pedig 3:1-re legyőzött.

Ezen eredmények alapján akár esélyesként is utazhatott volna Jászberénybe a DSZC-Eötvös DSE, csakhogy a Jászberényi Röplabda Klub az együttes korábbi nagy sikereit elérő játékosainak, Rácz Mártának és Bleicher Nórának a reaktiválásán kívül azt a Sándor Renátát is újra csatasorba állította, aki négyszeres magyar bajnok, háromszoros Magyar Kupa-győztes, kétszeres osztrák bajnok és kupagyőztes, emellett német bajnokságot és kétszer Német Kupát nyert. Négyszer választották itthon az év röplabdázójának, 2018-ban az Eötvös Kupa nagykövete volt. A visszatérése után csapata legeredményesebb játékosa lett. A mérkőzés előtt a DSZC-Eötvös DSE előnye egy pont volt vetélytársával szemben, ezért jó hangulatra és izgalmas mérkőzésre lehetett számítani.

A vendégek kezdtek jobban, Béni Kitti és Débora Ribeiro Araújo támadásaival kétpontos előnyt szerzett az Eötvös. Ezt követően Victoria P. Young nyitást rontott, majd egy rossz debreceni nyitásfogadás után máris döntetlen állt az eredményjelzőn. Ez a tendencia az egész mérkőzésre jellemző lett. Bár a DSZC-Eötvös DSE végig több pontot szerzett a találkozón, a sok nyitásrontás és a bizonytalan nyitásfogadás lerombolta a megszerzett előnyöket. Az első szettben 5:5 után folyamatosan növelte előnyét a debreceni gárda, Deme Gábor 11:16-nál és 11:18-nál is időt kért, és bár kicsit közelebb került a JRK, debreceni szettgyőzelemmel indult a találkozó.

A második játszmában felváltva vezettek a felek, két pontnál nagyobb különbség először 13:10-nél alakult ki. 14:13-ra újra feljöttek Fehér Anna Dittáék, de ezután 6 pontból ötször hibáztak a debreceniek és 19:14-ről már csak szorossá tudták tenni az eredményt, egyenlített a JRK.

A harmadik játékrészben tovább tartott a JRK előnye, amit jelentősen megkönnyítettek a debreceni hibák. 6:2 és 9:4 után főleg Takács D. Orsolya nyitásaival és Débora Ribeiro Araújo és Fehér Anna Ditta támadásaival megkezdete a felzárkózást a DSZC-Eötvös DSE és 11:11-nél kiegyenlített. A szép feltámadást ismét rontott nyitások tették hiábavalóvá. Sándor Renáta pontjaival már 20:14-re, majd 24:19-re is vezetett a JRK. Bár Juhász Flóra nyitásainál nagyot küzdött és 24:23-ra ismét feljött az Eötvös, egy elhibázott nyitás után behúzta a szettet a Jászberény.

A negyedik etapot az életben maradásért játszotta a DSZC-Eötvös DSE, hiszen hárompontos vereség esetén két pontos előnyre tett volna szert a táblázaton a JRK. Ismét három rontott nyitással kezdték a debreceniek, emellett szép támadásokat is vezettek. 6:3 után átvették a játék irányítását és 7:7-nél kiegyenlítettek, de aztán két támadási hiba és egy blokk és egy Sándor Renáta ütés után ismét visszatért a négypontos hazai előny. A vendég időkérés után Berza Fanni percei következtek, a fiatal játékos 3 labdameneten belül három pontot szerzett 11:10-re alakítva az eredményt. Ezt követően végre az az Eötvös DSE volt a pályán, amit az egyesület szimpatizánsai szeretnének, 16:20-ig hiba nélkül, Juhász Flóra sáncával, Takács D. Orsolya pontos feladásaival, Débora Ribeiro Araújo pontot érő nyitásaival és Victoria P. Young és Fehér Anna Ditta ütéseivel ért el a csapat. Bár ezután még három hiba becsúszott, nagy koncentrációval kiegyenlített a DSZC-Eötvös DSE, döntő szettre mentve a találkozót.

A rövidített játszmának a tétje az volt, hogy jászberényi győzelem esetén pontazonosság lesz a két csapat között, debreceni estén két pontos hajdúsági előny.

Az első két debreceni támadás ismét elhibázott lett, de aztán 2:5-re és 4:6-ra vezettet Fehérvári Vivienék. Ekkor azonban egy 5 pontos sorozattal átvették az irányítást a jászságiak és bár Berza Fanni pontjával még 9:8-ra meccsben maradt az Eötvös, Sándor Renáta és Rácz Márta villanásaival 13:8-ra alakult az állás, majd 15:11-re győzött a JRK.

Ez azt eredményezte, hogy vereségével a nyolcadik, kieső helyre került a DSZC-Eötvös DSE. Most két hét szünet következik a bajnokságban, aztán három hazai mérkőzése lesz Tóth Kingáéknak, hogy megpróbáljanak elmozdulni az utolsó helyről és életben tartani a bentmaradási reményeket.

Jászberény Volleyball Team – DSZC-Eötvös DSE 3:2 (-19, 21, 23, -21, 11)

DSZC-Eötvös DSE: Fehér Anna Ditta, Takács D. Orsolya, Ribeiro Araújo Debora, Victoria P. Young, Tóth Kinga, Béni Kitti
Cserék: Fehérvári Vivien (liberó), Papp Csenge (libero), Juhász Flóra Anna, Pálfi Kitti, Berza Fanni
Edző: Szombathy András