Folyamatosan fejlődött a játékuk

2020.06.03.

Szombathy András úgy érzi, együttese az idény tapasztalataival jövőre sokkal jobb teljesítményre lenne képes.

Zaklatott idényen van túl DSZC-Eötvös DSE női NB I.-es gárdája. A másodosztályt megnyerő tavalyi együttesből csak páran maradtak hírmondónak az új szezonra, ennek következtében egy teljesen megfiatalított csapattal kellett nekivágnia az új bajnokságnak a cívisvárosiaknak. Az átalakulás aztán meg is látszott a csapat eredményességén, ugyanis az Eötvös a női NB I. Liga alapszakaszának az utolsó helyen állt, amikor a koronavírus-járvány miatt befejezettnek nyilvánították a bajnokságot.

Mivel a szezont már biztos nem folytatják, a Hajdú-bihari Napló arra kérte Szombathy András vezetőedzőt, értékelje a mögöttük hagyott időszakot.

Hárman maradtak
– A tavalyi bajnoki döntőn kiharcolt feljutást követően megkérdeztük az akkor 15 fős keretünket, hogy ki vállalná az első osztályt. A válasz az volt, hogy 3 játékos kivételével mindenki, és ha nem is vesznek részt majd minden edzésen, amennyin tudnak, ott lesznek, valamint a mérkőzéseken is. Ehhez kepést különböző okok miatt végül 3 játékosunk maradt az akkori állományból. Ebben a helyzetben két lehetőségünk volt: az országos serdülőbajnokság második kategóriáját megnyert utánpótlás-együttesünk legjobbjai mellé igazolni más együttesektől. Az anyagiak behatárolták a lehetőségeinket, de végül Nyíregyházáról sikerült szerződtetni játékosokat. A cél így is annyi volt, hogy a gárda folyamatosan fejlődjön és becsületesen álljon helyt megnehezítve a többi alakulat dolgát, ugyanis látni kellett, hogy riválisaink mind jobb játékerőt képviseltek: magasabbak, képzettebbek és rutinosabbak voltak – emelte ki a szakember.

Csökkenő lelkesedés
Szombathy András elmondta, a szezonnak minden játékosa nagy lelkesedéssel vágott neki, a gárda a Magyar Kupában a legjobb 16 közé jutott, ahol a Nyíregyháza állította meg az Eötvöst.

A folytatásban a képességeihez mérten rapszodikusan teljesített a csapat, és az is észrevehető volt, hogy az idővel folyamatosan csökkent a lelkesedés néhányakban. Ketten távoztak is a klubtól, akik helyére – a brazil Tavares Ferreira Loureiro Anna Carolina, valamint a magyar származású, többszörös román strandröplabda válogatott Vaida Beáta személyében – januárban tudott megfelelő pótlásról gondoskodni a klub.

Tavaszi fordulat
– Amikor az újak beilleszkedtek eljött az az időszak, amit vártunk, azaz bárki ellen bármikor helyt tudjunk állni, amelyet a visszajelzések alapján sikerült is megvalósítani. Szettet tudtunk rabolni az NB I.-et magasan vezető, és az Extraligába törekvő Balatonfüredtől, itthon pedig 3:2-re kaptunk ki a Palotátol egy olyan meccsen, ahol mindkét gárda remekül teljesített. Az utolsó mérkőzésekre összeállt az együttes, olyan közösség alakult ki, ahol a korábbi időszakkal ellentétben mindenki akarta a sikert. Fehér Anna Ditta végig motorja volt a gárdának, nagy odaadással játszott minden mérkőzésen. Vaida Beáta érkezésével nemcsak a védekező- és támadójáték, hanem a csapat akarata, mentalitása is erősödött. Takács D. Orsolya először libero, majd feladó poszton is szépen ténykedett, de a tavaszi szezonban mindenki teljesítményével és hozzáállásával meg voltam elégedve. Nem tudjuk miként dönt majd a Magyar Röplabda Szövetség a feljutásról és kiesőkről, de én úgy érzem amennyiben egyben maradna ez a csapat, akkor jövőre sokkal jobban helyt tudnánk állni – nyilatkozta Szombathy András.